OVH Guides

Hosting www: DynHost

Hosting www: DynHost

Wymagania

  • Domena zarejestrowana w OVH
  • Korzystanie z serwerów DNS OVH

Definicje

  • Adres IP

W Internecie komputery komunikują się ze sobą za pomocą protokołu TCP/IP, który identyfikuje każdą maszynę i każdy komputer na podstawie adresu: xxx.xxx.xxx.xxx.

  • DNS

Użytkownicy komunikują się za pomocą adresów IP. Adresy te są definiowane w nazwy stacji lub w prostsze adresy, czyli serwery DNS (Domain Name System).

Do czego służy opcja DynHOST?

Jeśli dysponujesz dostępem do Internetu, IP Twojego łącza może się zmieniać przy każdym połączeniu. Opcja DynHOST pozwala na wskazanie domeny lub subdomeny na IP łącza, a jeśli IP się zmieni, na dokonanie jego aktualizacji w czasie rzeczywstym za pomocą identyfikatora i hasła.

Logowanie do panelu klienta

  • Zaloguj się do panelu klienta za pomocą identyfikatora klienta i hasła.

  • Kliknij na "Login".

Wybór domeny

  • W menu z lewej strony wybierz "Domeny" i kliknij na "swoją domenę".

Zarządzanie dostępami

  • Kliknij na zakładkę DynHost i na "Zarządzanie dostępami".

  • Kliknij na "Utwórz identyfikator klienta".

  • Wpisz wymagane informacje:

  • Identyfikator

  • Subdomena
  • Hasło

  • Kliknij na "Zatwierdź".

Następnie będziesz mógł sprawdzić utworzone konto oraz przypisaną subdomenę.

  • Kliknij na przycisk powrót.

Tworzenie DynHosta

  • Kliknij na "Dodaj DynHost".

Wskaż tutaj:

  • Subdomenę, na której chcesz uruchomić opcję DynHost.
  • Aktualny docelowy adres IP
  • Kliknij na "Zatwierdź".

Uwaga:

  • Tworzenie tego pola trwa 24 godziny.

  • Następnie będziesz mógł sprawdzić, czy DynHost został prawidłowo utworzony.

Uwaga:

  • Wpis A w strefie DNS jest dodawany automatycznie. Nie trzeba go dodawać ręcznie.

Bali Dynamic DNS (darmowe)

  • W Bali Dynamic DNS wypełnij pola oznaczone na zielono i kliknij na "Update IP in database if necessary".

  • Pojawi się status "IP changed", co oznacza, że adres IP został zaktualizowany.

Direct Update (Shareware)

  • W Direct Update wystarczy wypełnić pola oznaczone na zielono i odznaczyć pole "Wyłącz/zignoruj to konto".


Inne przewodniki, które mogą Cię zainteresować...