Moje konto klientaKontakt z Działem SprzedażyWebmailOVHcloud Blog

Witamy w OVHcloud!

Zaloguj się, aby złożyć zamówienie, śledzić je oraz zarządzać produktami i usługami

Zaloguj się

Usuwanie serwera hosta

Dowiedz się, jak usunąć serwer hosta z infrastruktury Managed Bare Metal

Ostatnia aktualizacja z dnia 19-03-2021

Wprowadzenie

W niektórych przypadkach może zaistnieć potrzeba usunięcia serwera hosta z Twojego klastra, np. jeśli jest nieużywany i chcesz go zwrócić lub jeśli chcesz zacząć korzystać z wyższej gamy serwerów.

Niniejszy przewodnik wyjaśnia, jak usunąć w bezpieczny sposób hosta z Twojej infrastruktury Managed Bare Metal.

Wymagania początkowe

W praktyce

Pamiętaj, aby nie wyłączać serwera hosta, który chcesz usunąć, ponieważ nie przyniesie to pożądanych efektów. Doprowadziłoby to do dostarczenia serwera hosta spare, a wyłączony serwer hosta nie zostanie automatycznie usunięty.

Usunięcie hosta składa się z dwóch etapów: przełączenie serwera w tryb konserwacji i usunięcie serwera.

Włączenie trybu konserwacji

Po zalogowaniu się do klienta vSphere przejdź do listy Twoich serwerów hostów i klastrów. Wybierz odpowiedni host, klikając prawym przyciskiem myszy, następnie wybierz Maintenance Mode i Enter Maintenance Mode. Jeśli wirtualne maszyny działają na tym serwerze, zostaną automatycznie zarejestrowane na innym serwerze hosta w Twoim klastrze (przy włączonych trybach HA i DRS).

Włączenie trybu konserwacja

Włączenie trybu konserwacji wymaga dodatkowego potwierdzenia. Zapoznaj się z komunikatem i potwierdź operację.

Potwierdzenie trybu konserwacji

Możesz monitorować postęp uruchamiania trybu konserwacji w sekcji Recent Tasks.

Monitoring trybu konserwacji

Usunięcie serwera hosta

Serwer hosta znajduje się teraz w trybie konserwacji. Kliknij prawym przyciskiem myszy, po czym wybierz OVHcloud, a następnie Remove this host

Usuń serwer hosta

W oknie, które się pojawi potwierdź usunięcie za pomocą przycisku Next.

Potwierdzenie usunięcia hosta

Żądanie usunięcia hosta jest w tym momencie przetwarzane.

Potwierdzenie usunięcia hosta

Możesz monitorować postęp usuwania serwera hosta w sekcji Recent Tasks.

Zadanie monitorowania usunięcia hosta

W ciągu kilku minut serwer hosta zostanie usunięty i nie będzie już widoczny.

Jeśli w międzyczasie jakiekolwiek katalogi lub pliki zostaną dodane do lokalnej pamięci masowej serwera hosta, usunięcie zostanie zablokowane z powodu błędu. Jedynie podstawowe katalogi oraz pliki vSwap nie blokują tej operacji.

Sprawdź również

Przyłącz się do społeczności naszych użytkowników na stronie https://community.ovh.com/en/.


Czy ten przewodnik był pomocny?

Zachęcamy do przesyłania sugestii, które pomogą nam ulepszyć naszą dokumentację.

Obrazy, zawartość, struktura - podziel się swoim pomysłem, my dołożymy wszelkich starań, aby wprowadzić ulepszenia.

Zgłoszenie przesłane za pomocą tego formularza nie zostanie obsłużone. Skorzystaj z formularza "Utwórz zgłoszenie" .

Dziękujemy. Twoja opinia jest dla nas bardzo cenna.


Inne przewodniki, które mogą Cię zainteresować...

OVHcloud Community

Dostęp do OVHcloud Community Przesyłaj pytania, zdobywaj informacje, publikuj treści i kontaktuj się z innymi użytkownikami OVHcloud Community.

Porozmawiaj ze społecznością OVHcloud